Keftedakia (kulki mięsne)
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3296
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 200 g przecieru pomidorowego
- 5 ząbków czosnku
- 4 liście mięty
- 1 bułka zwykła (może być czerstwa)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 łyżeczka przypraw do mięs
- oliwa do głębokiego smażenia
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso przełożyć do miski. Bułkę pokruszyć na drobne kawałki, zalać ją winem z miętą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie bułkę z miętą odcisnąć z nadmiaru wina i dodać do mięsa. Czosnek obrać ze skóry, 3 ząbki wkroić do mięsa, pozostałe 2 ząbki zostawić do sosu. Cebulę
obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni, po czym dodać do mięsa. Mięso poprawić do smaku pieprzem, solą oraz przyprawą do mięs, wbić jajko, dobrze wyrobić i uformować ręcznie małe kulki. Uformowane kulki wrzucić na rozgrzaną mocno oliwę na patelni i smażyć na rumiany kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać pozostawione 2 ząbki drobno pokrojonego czosnku i zeszklić. Następnie dodać do tego przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać, zagotować i gorącym polać mięso. Całość udekorować natką zielonej pietruszki.
obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni, po czym dodać do mięsa. Mięso poprawić do smaku pieprzem, solą oraz przyprawą do mięs, wbić jajko, dobrze wyrobić i uformować ręcznie małe kulki. Uformowane kulki wrzucić na rozgrzaną mocno oliwę na patelni i smażyć na rumiany kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać pozostawione 2 ząbki drobno pokrojonego czosnku i zeszklić. Następnie dodać do tego przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać, zagotować i gorącym polać mięso. Całość udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)