Dosa z papryką, pomidorami i rzepą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2502
Składniki:
- 150 g śmietany 18 %
- 150 g kukurydzy w zalewie
- 150 g białej rzepy
- 130 g przecieru pomidorowego
- 5 łyżek oleju do smażenia
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki chili
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki gorczycy
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 1,5 szklanki letniej wody
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- natka pietruszki
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Kukurydzę osączyć z zalewy i połączyć z papryką. Rzepę obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać ze śmietaną, szczyptą soli i pieprzu i wyłożyć do małej miseczki. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju. Następnie dodać do tego przecier pomidorowy i zmieloną gorczycę. Doprawić pieprzem oraz solą i zagotować. Potem przełożyć do drugiej, małej miseczki i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę ryżową zmieszać z mąką razową, pokrojoną drobno natką pietruszki, proszkiem do pieczenia, 1 łyżeczką soli, letnią wodą i wyrobić ciasto jak na naleśniki. Następnie rozgrzać niewielką ilość oleju na patelni, wlać ciasto i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć, dodać paprykę z wymieszaną kukurydzą, zawinąć ciasto w rulony i dodać do całości.
Przygotować ciasto: mąkę ryżową zmieszać z mąką razową, pokrojoną drobno natką pietruszki, proszkiem do pieczenia, 1 łyżeczką soli, letnią wodą i wyrobić ciasto jak na naleśniki. Następnie rozgrzać niewielką ilość oleju na patelni, wlać ciasto i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć, dodać paprykę z wymieszaną kukurydzą, zawinąć ciasto w rulony i dodać do całości.
Komentarze (0)