Ryż ze szpinakiem, sosem sojowym i boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2565
Składniki:
- 100 ml sosu sojowego
- 20 g wędzonego boczku w plastrach
- 2 marchewki
- 1 zielony ogórek zielony
- 1 szklanka ryżu
- 1 sałata
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienkie, podłużne plastry. Sałatę wyłożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Odparowany dodać do sałaty. Boczek wędzony przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu. Potem dodać do niego pokrojoną marchew i smażyć do czasu, aż boczek się przyrumieni. Wtedy dodać do niego szpinak, zalać sosem sojowym i doprawić do smaku szczyptą soli. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Gotowe składniki ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu..
Komentarze (0)