Ryż ze szpinakiem, sosem sojowym i boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2308
Ryż ze szpinakiem, sosem sojowym i boczkiem
fot. Sistak / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 ml sosu sojowego
  • 20 g wędzonego boczku w plastrach
  • 2 marchewki
  • 1 zielony ogórek zielony
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 sałata
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienkie, podłużne plastry. Sałatę wyłożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Odparowany dodać do sałaty. Boczek wędzony przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu. Potem dodać do niego pokrojoną marchew i smażyć do czasu, aż boczek się przyrumieni. Wtedy dodać do niego szpinak, zalać sosem sojowym i doprawić do smaku szczyptą soli. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Gotowe składniki ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu..

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów