Palacinki (słowackie naleśniki)
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6376
Składniki:
- szkl. mąki
- szkl. mleka
- jajko
- łyżeczka cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 łyżki stopionego masła
- Nadzienie:
- dowolne owoce,
- bita śmietana lub dżem
- ser biały
Opis przygotowania:
Jajko roztrzepać z mlekiem dodać sol,stopione masło,cukier,cukier wanioliowy oraz przesianą mąke.
Odstawić na 30 min . Smażyć naleśniki z obu stron.Jeśli dajemy owoce i bitą śmietane składamy w chusteczkę można polać polewą czekoladową.
Ze serem zwijamy w rulon .
Polecam smażyć na patelni teflonowej wtedy nie trzeba używać tłuszczu do smażenia ...naleśniki sa bardzo cieniutke i smaczne:)
Odstawić na 30 min . Smażyć naleśniki z obu stron.Jeśli dajemy owoce i bitą śmietane składamy w chusteczkę można polać polewą czekoladową.
Ze serem zwijamy w rulon .
Polecam smażyć na patelni teflonowej wtedy nie trzeba używać tłuszczu do smażenia ...naleśniki sa bardzo cieniutke i smaczne:)
Komentarze (1)
zdarzyło mi się jeść te naleśniki i tak sie składa że prawdziwe palacinki maja w nalesniku zawiniete lody i sa polane sosem malinowym