Gołąbki mięsne z sosem sojowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2147
Gołąbki mięsne z sosem sojowym
fot. Dream79 / elements.envato.com

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 250 g krewetek
  • 200 ml sosu sojowego ciemnego
  • 10 liści białej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 1 jajko
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Liście kapusty opłukać pod bieżącą wodą, włożyć je do rondla z 1,5 l gotującej się wody przez 2 minuty. Po tym czasie liście wyciągnąć z wody i wyłożyć na stolnicy.

Krewetki oczyścić z części niejadalnych i pokroić je na małe kawałki do miski. Do pokrojonych krewetek dodać mięso mielone, obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek oraz natkę zielonej pietruszki. Papryczkę chili pozbawić nasion, posiekać drobno i dodać do całości.

Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem, wbić do tego jajko i dobrze wymieszać. Całość nałożyć łyżką na liście rozłożonej wcześniej kapusty na stolnicy i zawinąć ręcznie. Następnie zawinięte gołąbki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i gotować na średnim ogniu przez 30 minut. Po ugotowaniu ściągnąć je z ognia, przełożyć na talerz i podawać z sosem sojowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów