Chrupiąca golonka z sosem sojowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1708
Składniki:
- 2 świeże golonki wieprzowe
- 200 ml ciemnego sosu sojowego
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna jałowca
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- 1 cebula
- 1 łyżka mielonego kminku
- 1 czerwona papryczka chili
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki oraz papryczkę umyć i odsączyć z wody. Papryczkę pozbawić nasion i pokroić ją w cienkie plastry. Do dużego rondla wlać wodę, wsypać ziarna czarnego pieprzu, ziarna jałowca, dodać do tego liście laurowe, 2 łyżeczki soli i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu włożyć 2 golonki tak, aby woda je zakrywała i gotować je na zmniejszonym ogniu przez 90 minut. Po tym czasie golonki wyciągnąć z gotowanego wywaru i lekko je przestudzić. Następnie całe mięso natrzeć solą zmieszaną z mielonym kminkiem i przełożyć do brytfanki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec przez 90 minut, obracając je co 45 minut na drugą stronę. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić mięso, aby lekko przestygło. Następnie wyciągnąć je z piekarnika, wyłożyć na talerz, posypać natką zielonej pietruszki oraz pokrojoną papryczką chili. Podawać z sosem sojowym.
Komentarze (0)