Chrupiąca golonka z sosem sojowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1490
Chrupiąca golonka z sosem sojowym
fot. boo_licious (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 świeże golonki wieprzowe
  • 200 ml ciemnego sosu sojowego
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna jałowca
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki oraz papryczkę umyć i odsączyć z wody. Papryczkę pozbawić nasion i pokroić ją w cienkie plastry. Do dużego rondla wlać wodę, wsypać ziarna czarnego pieprzu, ziarna jałowca, dodać do tego liście laurowe, 2 łyżeczki soli i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu włożyć 2 golonki tak, aby woda je zakrywała i gotować je na zmniejszonym ogniu przez 90 minut. Po tym czasie golonki wyciągnąć z gotowanego wywaru i lekko je przestudzić. Następnie całe mięso natrzeć solą zmieszaną z mielonym kminkiem i przełożyć do brytfanki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec przez 90 minut, obracając je co 45 minut na drugą stronę. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić mięso, aby lekko przestygło. Następnie wyciągnąć je z piekarnika, wyłożyć na talerz, posypać natką zielonej pietruszki oraz pokrojoną papryczką chili. Podawać z sosem sojowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów