Pita z szynką i serem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 8736
Składniki:
- 2 chlebki pita
- 2 plastry szynki wędzonej
- 2 plastry sera cheddar
- 2 plastry parmezanu
- 1 łyżki zielonych oliwek z zalewy
- natka zielonej pietruszki
- 0,5 szklanki cieplej wody
Opis przygotowania:
Chlebki pita namoczyć ciepłą wodą i odkroić górną część z jednej strony. Potem wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec przez 1,5 minuty. Upieczoną wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Szynkę przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund z jednej strony. Potem smażona szynkę przewrócić na drugą stronę, dodać do niej plaster sera cheddar i plaster parmezanu. Na to położyć osączone z zalewy i pokrojone w krążki oliwki. Całość piec pod przykryciem do czasu, aż sery się roztopią. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i dodać do pity. Potrawę udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)