Pita z szynką i serem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 8736
Pita z szynką i serem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 chlebki pita
  • 2 plastry szynki wędzonej
  • 2 plastry sera cheddar
  • 2 plastry parmezanu
  • 1 łyżki zielonych oliwek z zalewy
  • natka zielonej pietruszki
  • 0,5 szklanki cieplej wody

Opis przygotowania:

Chlebki pita namoczyć ciepłą wodą i odkroić górną część z jednej strony. Potem wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec przez 1,5 minuty. Upieczoną wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Szynkę przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund z jednej strony. Potem smażona szynkę przewrócić na drugą stronę, dodać do niej plaster sera cheddar i plaster parmezanu. Na to położyć osączone z zalewy i pokrojone w krążki oliwki. Całość piec pod przykryciem do czasu, aż sery się roztopią. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i dodać do pity. Potrawę udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów