Ryż zapiekany z wiśniami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 2521
Ryż zapiekany z wiśniami
fot. Angelbattle bros / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 800 ml mleka 2%
  • 400 g ryżu krótko ziarnistego
  • 250 g konfitury z wiśni bez pestek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka syropu waniliowego
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać mlekiem i syropem waniliowym. Następnie wsypać do tego cukier, szczyptę soli, dobrze wymieszać i ugotować na sypko. Po ugotowaniu całość przełożyć do brytfanki wysmarowanej masłem, dokładnie ugnieść łyżką, wyłożyć konfiturą wiśniową i posypać mielonym cynamonem. Wszystko wstawić do rozgrzanego piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów