Ryż zapiekany z wiśniami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 2521
Składniki:
- 800 ml mleka 2%
- 400 g ryżu krótko ziarnistego
- 250 g konfitury z wiśni bez pestek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka syropu waniliowego
- 1 łyżka masła
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać mlekiem i syropem waniliowym. Następnie wsypać do tego cukier, szczyptę soli, dobrze wymieszać i ugotować na sypko. Po ugotowaniu całość przełożyć do brytfanki wysmarowanej masłem, dokładnie ugnieść łyżką, wyłożyć konfiturą wiśniową i posypać mielonym cynamonem. Wszystko wstawić do rozgrzanego piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)