Maqluba
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2925
Składniki:
- 300 g łopatki wieprzowej
- 6 łyżek oleju
- 2 szklanki kleistego ryżu
- 1 kalafior
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 0,5 szklanki płatków migdałowych
- 0,5 szklanki orzeszków pinii
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osaczyć z wody. Bakłażana obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Kalafiora pokroić na różyczki. Mięso pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Pokrojonego kalafiora włożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem. Wymieszane składniki przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyki oleju na patelni i zeszklić na nim pokrojoną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojonego bakłażana, oprószyć go szczyptą soli, pieprzu, suszoną kolendrą i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Wówczas ściągnąć go z ognia i dodać do składników na talerzu. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni i wrzucić pokrojone mięso. Oprószyć je szczyptą soli, pieprzu oraz suszonym tymiankiem, po czym dodać do tego płatki migdałowe, orzeszki pinii, smażyć pod przykryciem do miękkości i dodać do potrawy.
Komentarze (0)