Maqluba

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2925
Maqluba
fot. Bazel (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 6 łyżek oleju
  • 2 szklanki kleistego ryżu
  • 1 kalafior
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5 szklanki płatków migdałowych
  • 0,5 szklanki orzeszków pinii
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osaczyć z wody. Bakłażana obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Kalafiora pokroić na różyczki. Mięso pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Pokrojonego kalafiora włożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem. Wymieszane składniki przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyki oleju na patelni i zeszklić na nim pokrojoną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojonego bakłażana, oprószyć go szczyptą soli, pieprzu, suszoną kolendrą i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Wówczas ściągnąć go z ognia i dodać do składników na talerzu. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni i wrzucić pokrojone mięso. Oprószyć je szczyptą soli, pieprzu oraz suszonym tymiankiem, po czym dodać do tego płatki migdałowe, orzeszki pinii, smażyć pod przykryciem do miękkości i dodać do potrawy.

Komentarze (0)