Ryż z wiśniami i migdałami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 713
Składniki:
- 400 g ryżu basmati
- 250 g mrożonych wiśni (bez pestek)
- 200 g łuskanych migdałów
- 2 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 szklanki cukru
- szczypta suszonego szafranu
- sól
Opis przygotowania:
Wiśnie rozmrozić. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 6 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 1 godzinę. Po namoczeniu ryż ugotować do miękkości i odparować. Olej przelać do kubka, wsypać do niego cukier, mielony kardamon, cynamon i suszony szafran, po czym wlać do tego 2 łyżki wody i dobrze wymieszać. Następnie ryż przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i wlać do tego wymieszane składniki z kubka. Dodać do tego wiśnie i łuskane migdały. Całość wymieszać i smażyć do chwili, aż ryż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)