Ryż z wiśniami i migdałami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 713
Ryż z wiśniami i migdałami
fot. Stephen Howard (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g ryżu basmati
  • 250 g mrożonych wiśni (bez pestek)
  • 200 g łuskanych migdałów
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta suszonego szafranu
  • sól

Opis przygotowania:

Wiśnie rozmrozić. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 6 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 1 godzinę. Po namoczeniu ryż ugotować do miękkości i odparować. Olej przelać do kubka, wsypać do niego cukier, mielony kardamon, cynamon i suszony szafran, po czym wlać do tego 2 łyżki wody i dobrze wymieszać. Następnie ryż przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i wlać do tego wymieszane składniki z kubka. Dodać do tego wiśnie i łuskane migdały. Całość wymieszać i smażyć do chwili, aż ryż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów