Ryż zapiekany na słodko
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3670
Składniki:
- 50 dkg truskawek
- 25 dkg ryżu
- 20 dkg cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka śmietany
- 2 łyżki masła
- cukier waniliowy
- starta skórka z cytryny
Opis przygotowania:
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. W rondelku zagotować szklankę wody z połową masła. Ryż opłukać i dodać do rondla z masłem, wlać mleko, dodać połowę cukru i zagotować na małym ogniu. Po zagotowaniu ryż przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego drugą połową masła, wkroić na ryż truskawki (kilka zostawić do dekoracji) i zapiekać w gorącym piekarniku przez około 15 minut. Zapieczony ryż odstawić, by przestygł, następnie śmietanę ubić z resztą cukru, polać nią ryż, posypać startą skórką z cytryny i cukrem waniliowym. Wierzch udekorować całymi truskawkami.
Komentarze (0)