Ryż zapiekany na słodko

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3457
Ryż zapiekany na słodko
fot. stu_spivack (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 50 dkg truskawek
  • 25 dkg ryżu
  • 20 dkg cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżki masła
  • cukier waniliowy
  • starta skórka z cytryny

Opis przygotowania:

Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. W rondelku zagotować szklankę wody z połową masła. Ryż opłukać i dodać do rondla z masłem, wlać mleko, dodać połowę cukru i zagotować na małym ogniu. Po zagotowaniu ryż przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego drugą połową masła, wkroić na ryż truskawki (kilka zostawić do dekoracji) i zapiekać w gorącym piekarniku przez około 15 minut. Zapieczony ryż odstawić, by przestygł, następnie śmietanę ubić z resztą cukru, polać nią ryż, posypać startą skórką z cytryny i cukrem waniliowym. Wierzch udekorować całymi truskawkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów