Ryż zapiekany z jabłkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 13779
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 2 szklanki wody
- 0,5 kg jabłek
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki śmietany
- ok. 2 łyżek masła
Opis przygotowania:
Ryż wypłukać. Zagotować 2 szklanki wody i trochę ją posolić. Na gotującą się wodę wsypać ryż. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu często mieszając dopóki ryż nie wchłonie wody i nie będzie gęsty. Następnie odstawić z ognia i poczekać aż wystygnie (wciąż od czasu do czasu mieszając). W tym czasie umyć jabłka, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Przełożyć jabłka do garnka i dosypać 4/5 szklanki cukru. Owoce smażyć ok. 20 minut na małym ogniu. Odlać sok. Do naczynia żaroodpornego nałożyć na spód połowę ryżu, następnie mus jabłkowy i na to resztę ryżu. Na wierzch kładziemy punktowo masło i całość zapiekamy w mikrofalówce przez ok. 15 minut. Po zapieczeniu nałożyć ryż na talerze i odczekać, aż ostygnie (ok. 10 minut). Następnie polać ryż śmietaną rozrobioną z 2 łyżkami cukru.
Komentarze (5)
pycha,bardzo dobry
Ryż jest pyszny polecam każdemu. Szybkie przygotowanie, tanio no i bardzo smacznie :)
dlaczego w mikrofalowce?zabijasz wszystkie wartosci odzywcze i nadaje sie tylko do kosza
Aurelia!!! Mam głęboko w d.... te twoje wartości odżywcze!!! Że też zawsze musi znaleźć się jakaś przygłupia pinda, która wyskakuje z takimi tekstami. To chyba logiczne, że jak ktoś będzie chciał w piekarniku to zapiekać to zapiecze w piekarniku ku...wa jego mać!!! A nie pomyślałaś tym swoim zaciemniałym mózgiem, że ktoś może nie ma piekarnika??? Pewnie nie !!! A
ja nie mam piekarnika za to mam mikrofalowke z piekarnikiem i ten przepis jest super a wartosci odzywcze tez mam gleboko gdzies!!!!!!!!!!!