Ryż zapiekany z bakaliami i słonecznikiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2623
Składniki:
- 2 szklanki ryżu
- 10 dag suszonej moreli
- 10 dag suszonej brzoskwini
- 10 dag rodzynek
- 10 dag suszonej żurawiny
- 2 łyżki masła
- 5 dag łuskanych ziaren słonecznika
- sól
Opis przygotowania:
Ryż dokładnie opłukać, ugotować na sypko w 4 szklankach lekko osolonej wody i odcedzić. Masłem wysmarować naczynie do zapiekania i wyłożyć ugotowany ryż. Na ryż wysypać wszystkie bakalie, wymieszać, dodać ziarna słonecznika i zapiec w piekarniku w temp. 180 stopni na rumiany kolor. Następnie wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)