Ryż zapiekany z bakaliami i słonecznikiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2560
Ryż zapiekany z bakaliami i słonecznikiem
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu
  • 10 dag suszonej moreli
  • 10 dag suszonej brzoskwini
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • 2 łyżki masła
  • 5 dag łuskanych ziaren słonecznika
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż dokładnie opłukać, ugotować na sypko w 4 szklankach lekko osolonej wody i odcedzić. Masłem wysmarować naczynie do zapiekania i wyłożyć ugotowany ryż. Na ryż wysypać wszystkie bakalie, wymieszać, dodać ziarna słonecznika i zapiec w piekarniku w temp. 180 stopni na rumiany kolor. Następnie wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów