Ryż z jabłkami, brukselką i migdałami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2524
Ryż z jabłkami, brukselką i migdałami
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g brukselki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 jabłka
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól
  • 2 listki trzmieliny ozdobnej do dekoracji lub innej rośliny

Opis przygotowania:

Ryż zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odcedzić. Sok z cytryny zmieszać z cukrem pudrem i cynamonem. Migdały parzyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu przez 1,5 minuty i dodać do ryżu. Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do startych jabłek wlać zmieszany sok cytrynowy, odstawić na 3 minuty, potem połączyć z ryżem i migdałami. Brukselkę oczyścić z wierzchnich liści, zalać 0,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić, dodać do całości, wszystko razem wymieszać i wyłożyć na talerz. Przed podaniem udekorować gałązką trzmieliny lub innej rośliny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów