Ryż z jabłkami, brukselką i migdałami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2524
Składniki:
- 30 g brukselki
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 jabłka
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól
- 2 listki trzmieliny ozdobnej do dekoracji lub innej rośliny
Opis przygotowania:
Ryż zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odcedzić. Sok z cytryny zmieszać z cukrem pudrem i cynamonem. Migdały parzyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu przez 1,5 minuty i dodać do ryżu. Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do startych jabłek wlać zmieszany sok cytrynowy, odstawić na 3 minuty, potem połączyć z ryżem i migdałami. Brukselkę oczyścić z wierzchnich liści, zalać 0,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić, dodać do całości, wszystko razem wymieszać i wyłożyć na talerz. Przed podaniem udekorować gałązką trzmieliny lub innej rośliny.
Komentarze (0)