Ryż gotowany na parze z owocami i słonecznikiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2108
Składniki:
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki suszonych moreli
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 szklanki łuskanego słoneczniku
- sól
Opis przygotowania:
Rodzynki oraz morele sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, osączyć z jej namiaru i przesypać go na sito naczynia do gotowania na parze. Następnie zagotować 3 szklanki wody w rondlu i na wrzątek postawić sito z ryżem. Dodać do tego sparzone wcześniej morele i rodzynki. Całość nakryć szczelnie pokrywką i gotować na średnim ogniu do miękkości ryżu. Kiedy ryż zmięknie, składniki ściągnąć z ogna, przełożyć do miski, oprószyć szczyptą soli i posypać łuskanym słonecznikiem.
Komentarze (0)