Pomidory pieczone
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2051
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- garstka świeżego tymianku
- sol
- pieprz
Opis przygotowania:
Pomidory umyć, osaczyć z wody i pokroić na połowy. Następnie przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 140 stopni i piec do 2-3 godzin. Kiedy pomidory lekko się podsuszą, należy otworzyć piekarnik i oprószyć je szczyptą ziół prowansalskich, solą, pieprzem i piec jeszcze przez 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć, przełożyć na talerz i polać oliwą z oliwek. Przed podaniem całość udekorować świeżym tymiankiem.
Komentarze (0)