Pomidory pieczone

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1804
Pomidory pieczone
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • garstka świeżego tymianku
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pomidory umyć, osaczyć z wody i pokroić na połowy. Następnie przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 140 stopni i piec do 2-3 godzin. Kiedy pomidory lekko się podsuszą, należy otworzyć piekarnik i oprószyć je szczyptą ziół prowansalskich, solą, pieprzem i piec jeszcze przez 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć, przełożyć na talerz i polać oliwą z oliwek. Przed podaniem całość udekorować świeżym tymiankiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów