Słodkie kulki ryżowe z bakaliami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2980
Składniki:
- 300 g masła orzechowego
- 200 g rodzynek
- 100 g suszonej żurawiny
- 100 g łuskanych pestek z dyni
- 100 g ziaren łuskanego słonecznika
- 50 ml syropu klonowego
- 4 szklanki dmuchanego ryżu
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Rodzynki oraz suszoną żurawinę sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Masło orzechowe przełożyć do rondla, wlać do tego syrop klonowy i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Rozpuszczoną masę ściągnąć z ognia i wymieszać z ekstraktem waniliowym. Wsypać do tego ryż, ziarna słonecznika, dyni oraz sparzone wcześniej rodzynki i żurawinę. Całość wymieszać i lekko przestudzić, po czym uformować z tego małe kulki ręcznie, rozłożyć na tacce i włożyć do lodówki na 30 minut.
Komentarze (0)