Ryż z wołowiną, warzywami i chili
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1770
Składniki:
- 200 g czerwonej fasoli w zalewie
- 200 g białej fasoli w zalewie
- 200 g łopatki wołowej bez kości
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 1 zielona papryka chili
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Fasolę białą i czerwoną osączyć z zalewy. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Następnie wołowinę pokroić na małe kawałki, oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu i lekko przyrumienić na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Do przyrumienionego mięsa dodać pokrojoną paprykę i cebulę. Składniki oprószyć mieloną papryką chili, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, osączoną z zalewy czerwoną i białą fasolę oraz zielony groszek. Wszystko wymieszać i dusić do miękkości pod przykryciem. Następnie ściągnąć z ognia i dodać do ryżu na talerzu.
Komentarze (0)