Ryż z warzywami i chili
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1367
Składniki:
- 300 g ryżu
- 150 g zielonej fasolki szparagowej
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryczka chili
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa i natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić w cienkie krążki. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Marchew obrać ze skóry, fasolkę szparagową pozbawić końcówek, po czym oba te warzywa przełożyć do osobnych rondli, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić marchew w duża kostkę, a fasolkę na duże kawałki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować go i wymieszać z ugotowanymi wcześniej warzywami. Wszystko wyłożyć na talerz, posypać pokrojoną papryczką chili i natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)