Risotto z kurkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1861
Składniki:
- 100 g świeżych kurek
- 4 łyżki masła
- 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 2 cebule
- 1 szklanka ryżu
- 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kurki umyć, osączyć z wody, dokładnie oczyścić i pokroić na kawałki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Cebule obrać ze skóry, pokroić w kostkę, po czym jedną przełożyć do rondla i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego masła. Drugą pokrojoną cebule pozostawić do smażenia kurek. Do zeszklonej cebuli wsypać opłukany wcześniej ryż i smażyć go przez 1 minutę, po czym wlać do niego wino wytrawne, wsypać rozmaryn, kolendrę i dusić pod przykryciem do czasu, aż wino odparuje. Wtedy wlać bulion warzywny, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości ryżu na średnim ogniu. Ugotowany ryż ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz
Rozgrzać pozostałe masło na patelni i zeszklić na nim drugą pokrojoną cebulę. Następnie dodać pokrojone kurki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem przez 3 minuty na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie smażone grzyby ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Rozgrzać pozostałe masło na patelni i zeszklić na nim drugą pokrojoną cebulę. Następnie dodać pokrojone kurki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem przez 3 minuty na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie smażone grzyby ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)