Risotto z kurkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1861
Risotto z kurkami
fot. roland / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 g świeżych kurek
  • 4 łyżki masła
  • 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 2 cebule
  • 1 szklanka ryżu
  • 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kurki umyć, osączyć z wody, dokładnie oczyścić i pokroić na kawałki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Cebule obrać ze skóry, pokroić w kostkę, po czym jedną przełożyć do rondla i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego masła. Drugą pokrojoną cebule pozostawić do smażenia kurek. Do zeszklonej cebuli wsypać opłukany wcześniej ryż i smażyć go przez 1 minutę, po czym wlać do niego wino wytrawne, wsypać rozmaryn, kolendrę i dusić pod przykryciem do czasu, aż wino odparuje. Wtedy wlać bulion warzywny, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości ryżu na średnim ogniu. Ugotowany ryż ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz

Rozgrzać pozostałe masło na patelni i zeszklić na nim drugą pokrojoną cebulę. Następnie dodać pokrojone kurki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem przez 3 minuty na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie smażone grzyby ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów