Ryż ze szpinakiem i chili
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3339
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- 250 g mrożonego szpinaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 szklanka ryżu Basmati
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Papryczkę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić drobno. Szpinak rozmrozić. Ryż opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać papryczkę chili i smażyć razem przez 30 sekund. Potem dodać tego ryż i rozmrożony szpinak, wymieszać i smażyć przez kolejne 30 sekund. Następnie całość zalać mlekiem kokosowym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego i gotować do miękkości ryżu. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)