Ryż z cieciorką, kurkumą i chili

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2047
Ryż z cieciorką, kurkumą i chili
fot. Tobyotter / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 400 g cieciorki w zalewie
  • 2 żółte papryczki chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta suszonego szafranu
  • sól

Opis przygotowania:

Paprykę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, wsypać do niego kurkumę, ugotować na sypko i odparować. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojona paprykę chili, oprószyć ją szczyptą soli i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie do smażonych składników dodać odparowany wcześniej ryż i osączoną z zalewy cieciorkę. Całość posypać suszonym szafranem, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów