Ryż z cieciorką, kurkumą i chili
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2047
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 400 g cieciorki w zalewie
- 2 żółte papryczki chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta suszonego szafranu
- sól
Opis przygotowania:
Paprykę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, wsypać do niego kurkumę, ugotować na sypko i odparować. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojona paprykę chili, oprószyć ją szczyptą soli i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie do smażonych składników dodać odparowany wcześniej ryż i osączoną z zalewy cieciorkę. Całość posypać suszonym szafranem, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)