Ryż z migdałami, dymką i rodzynkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3268
Ryż z migdałami, dymką i rodzynkami
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka ryżu kleistego
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 1 szklanka tłuczonych migdałów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta ziołowego pieprzu
  • sól

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Dymkę ze szczypiorkiem umyć, obrać ją ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek pokroić na małe kawałeczki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko odparować, wymieszać z pokrojoną wcześniej dymką ze szczypiorkiem, wyłożyć na talerz i wsypać do tego tłuczone migdały. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i smażyć na niej sparzone rodzynki przez minutę na średnim ogniu, po czym dodać je do całości. Wszystko oprószyć szczyptą pieprzu ziołowego.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów