Ryż z migdałami, dymką i rodzynkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3268
Składniki:
- 1 szklanka rodzynek
- 1 szklanka ryżu kleistego
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 1 szklanka tłuczonych migdałów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szklanka wrzącej wody
- szczypta ziołowego pieprzu
- sól
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Dymkę ze szczypiorkiem umyć, obrać ją ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek pokroić na małe kawałeczki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko odparować, wymieszać z pokrojoną wcześniej dymką ze szczypiorkiem, wyłożyć na talerz i wsypać do tego tłuczone migdały. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i smażyć na niej sparzone rodzynki przez minutę na średnim ogniu, po czym dodać je do całości. Wszystko oprószyć szczyptą pieprzu ziołowego.
Komentarze (0)