Ryż z mlekiem, migdałami, orzechami i kiełkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1637
Składniki:
- 300 ml mleka 2%
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki mielonych migdałów
- 0,5 szklanki mielonych orzechów ziemnych
- garstka kiełków drobnego szczypiorku
- garstka kiełków czerwonych buraczków
- garstka młodej kolendry
- sól
Opis przygotowania:
Wszystkie kiełki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Masło stopić na rozgrzanej patelni, wsypać do niego mielone migdały i orzechy ziemne, dokładnie wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i wymieszać je z ugotowanym wcześniej ryżem. Następnie wymieszane składniki wyłożyć na talerz. Mleko przelać do rondla, wsypać do niego cukier i razem zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do składników na talerzu. Wszystko posypać sparzonymi wcześniej kiełkami.
Komentarze (0)