Ryż z mlekiem, migdałami, orzechami i kiełkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1425
Ryż z mlekiem, migdałami, orzechami i kiełkami
fot. Roberto Berlim / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 ml mleka 2%
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki mielonych migdałów
  • 0,5 szklanki mielonych orzechów ziemnych
  • garstka kiełków drobnego szczypiorku
  • garstka kiełków czerwonych buraczków
  • garstka młodej kolendry
  • sól

Opis przygotowania:

Wszystkie kiełki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Masło stopić na rozgrzanej patelni, wsypać do niego mielone migdały i orzechy ziemne, dokładnie wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i wymieszać je z ugotowanym wcześniej ryżem. Następnie wymieszane składniki wyłożyć na talerz. Mleko przelać do rondla, wsypać do niego cukier i razem zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do składników na talerzu. Wszystko posypać sparzonymi wcześniej kiełkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów