Ziemniaki pieczone i kaparami i powidłami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1935
Składniki:
- 8 pomidorków cherry
- 2 duże ziemniaki
- 2 łyżki kaparów w zalewie
- 2 łyżki gotowych powideł śliwkowych
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- natka selera
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki naciąć w górnej części, oprószyć szczyptą soli, przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni i piec do miękkości. Upieczone przełożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Cztery pomidorki cherry pokroić bardzo drobno i dodać do zeszklonej cebuli wraz z przecierem pomidorowym. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem do duszonych składników dodać całe pozostałe pomidorki i dusić jeszcze przez 1,5 minuty, ale na zmniejszonym ogniu. Uduszone składniki przełożyć na pieczone ziemniaki. Następnie wyłożyć na do to powidła śliwkowe i musztardę. Całość udekorować osączonymi z zalewy kaparami i natką selera.
Komentarze (0)