Ryż brązowy z polędwicą i jajkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1777
Składniki:
- 200 g polędwicy wieprzowej
- 200 g zielonego groszku w zalewie
- 3 jajka
- 2 zielone papryki konserwowe
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 cebula
- 1 szklanka brązowego wyżu
- 0,5 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
- sól
- pieprz
- olej do głębokiego smażenia
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Mięso pokroić na małe kawałki. Zieloną paprykę osączyć z zalewy i pokroić w cienkie plastry. Groszek zielony osączyć z zalewy. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Dwa jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą, aby nie wystawały, ugotować na twardo, odcedzić i obrać ze skorupek. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, mielonym kuminem rzymskim i przyrumienić na średnim ogniu. Do smażonego mięsa dodać ugotowany ryż brązowy, osączony z zalewy zielony groszek i pokrojoną paprykę. Całość dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Jedno jajko wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz wysypać mąkę kukurydzianą. W roztrzepanym jajku namoczyć dwa ugotowane wcześniej jajka, obtoczyć je mąką kukurydzianą, wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)