Ryż smażony z jajkiem i boczkiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5351
Składniki:
- 20 g wędzonego boczku
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 por
- 1 łyżka sezamu
- 1 cebula
- 1 szklanka ryżu
- pęczek szczypiorku
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony na kawałki por, wlać sos sojowy i dusić pod przykryciem do miękkości. Uduszone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do składników na talerzu. Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Na zrumieniony boczek wbić jajka, oprószyć szczyptą soli i smażyć do czasu, aż białka się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i sezamem.
Komentarze (0)