Jajka z sosem Sriracha
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2787
Składniki:
- 10 g orzeszków pinii
- 4 jajka
- 2 płaty suszonego nori
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu paprykowego Sriracha (lub ostrego chili)
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 szklanka wrzącej wody
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo i odcedzić. Odcedzone obrać ze skorupek, przekroić na połówki, polać sosem Sriracha i przełożyć na łyżki do przekąsek. Następnie nori sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na drobne kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone nori i wsypać orzeszki pinii. Składniki zalać sosem sojowym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)