Jajka z sosem Sriracha

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2551
Jajka z sosem Sriracha
fot. TheDeliciousLife / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 10 g orzeszków pinii
  • 4 jajka
  • 2 płaty suszonego nori
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu paprykowego Sriracha (lub ostrego chili)
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo i odcedzić. Odcedzone obrać ze skorupek, przekroić na połówki, polać sosem Sriracha i przełożyć na łyżki do przekąsek. Następnie nori sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na drobne kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone nori i wsypać orzeszki pinii. Składniki zalać sosem sojowym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów