Ryż smażony z jajkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3852
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 15 dag boczku wędzonego w plastrach
- 2 jajka
- 2 cebule
- 2 łyżki keczupu
- 2 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- rukola
Opis przygotowania:
Ryż ugotować na sypko z kurkumą, w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić i dodać pokrojony drobno boczek. Całość smażyć przez 2 minuty, a następnie dodać ryż. Wszystko wymieszać, dodać keczup i doprawić solą oraz pieprzem. Smażyć przez 4 minuty i przełożyć na talerz. Wbić jajka na patelnię bez tłuszczu, smażyć z jednej strony i kiedy się zetną dodać do ryżu. Jajko posypać świeżo zmielonym pieprzem i przyozdobić rukolą.
Komentarze (0)