Chili z warzywami, grzankami i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1491
Chili z warzywami, grzankami i serem
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g czarnej fasoli w zalewie
  • 250 g kukurydzy w zalewie
  • 250 g pomidorów z puszki
  • 2 czerwone papryki chili
  • 2 kromki chleba pszennego
  • 2 łyżki tartego grubo sera cheddar
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Fasolę oraz kukurydzę osączyć z zalewy. Szczypiorek pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę, oprószyć ją szczyptą soli, pieprzu, przyprawą garam masala i smażyć przez 1 minutę. Potem do smażonych składników dodać fasolę i kukurydzę. Całość wymieszać, po czym dodać do tego pomidory z puszki. Wszystko doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, ponownie wymieszać i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości składników. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Rozgrzać pozostały olej na drugiej patelni i zrumienić na nim kromki chleba. Zrumienione dodać do całości. Gotową potrawę posypać tartym serem cheddar oraz pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów