Chili z warzywami, grzankami i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1689
Składniki:
- 250 g czarnej fasoli w zalewie
- 250 g kukurydzy w zalewie
- 250 g pomidorów z puszki
- 2 czerwone papryki chili
- 2 kromki chleba pszennego
- 2 łyżki tartego grubo sera cheddar
- 1 cebula
- 4 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Fasolę oraz kukurydzę osączyć z zalewy. Szczypiorek pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę, oprószyć ją szczyptą soli, pieprzu, przyprawą garam masala i smażyć przez 1 minutę. Potem do smażonych składników dodać fasolę i kukurydzę. Całość wymieszać, po czym dodać do tego pomidory z puszki. Wszystko doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, ponownie wymieszać i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości składników. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Rozgrzać pozostały olej na drugiej patelni i zrumienić na nim kromki chleba. Zrumienione dodać do całości. Gotową potrawę posypać tartym serem cheddar oraz pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)