
Placki na parze z kotletem sojowym i warzywami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3425

Składniki:
- 4 kotlety sojowe
- 2 marchewki
- 1 seler z natka
- 1 zielony ogórek
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka przyprawy Jarzynka
- sól
- pieprz
- olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
- Na placki:
- 5 g drożdży
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka letniej wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Seler oraz marchew obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Natkę selera pokroić na kawałki. Pokrojone warzywa bez natki przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Ogórka pokroić w cienkie plastry.
Przygotować placki: drożdże rozetrzeć z cukrem i letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki, wbić jajko, wlać roztarte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto nakryć wilgotną ściereczka i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta uformować ręcznie placki i przełożyć je na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Następnie zagotować wodę wraz z plackami na sicie, a od chwili zagotowania placki gotować na średnim ogniu jeszcze przez 20 minut. Ugotowane ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Kotlety sojowe namoczyć z ciepłej wodzie, osączyć z nadmiaru wody, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przyprawą Jarzynka i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do ugotowanych placków. Dodać do tego również ugotowane wcześniej warzywa, pokrojonego ogórka oraz natkę selera.
Przygotować placki: drożdże rozetrzeć z cukrem i letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki, wbić jajko, wlać roztarte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto nakryć wilgotną ściereczka i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta uformować ręcznie placki i przełożyć je na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Następnie zagotować wodę wraz z plackami na sicie, a od chwili zagotowania placki gotować na średnim ogniu jeszcze przez 20 minut. Ugotowane ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Kotlety sojowe namoczyć z ciepłej wodzie, osączyć z nadmiaru wody, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przyprawą Jarzynka i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do ugotowanych placków. Dodać do tego również ugotowane wcześniej warzywa, pokrojonego ogórka oraz natkę selera.
Komentarze (0)