Ryż z tofu i kurkumą w sosie słodko-kwaśnym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2064
Ryż z tofu i kurkumą w sosie słodko-kwaśnym
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g tofu
  • 200 ml sosu słodko-kwaśnego z ananasem
  • 4 łyżki łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć do miski. Następnie rozgrzać mocno oliwę z oliwek na patelni i dodać do niej pokrojone na kawałki tofu. Tofu oprószyć kurkumą oraz szczyptą soli i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do ryżu w misce. Wszystko polać sosem słodko-kwaśnym z ananasem i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów