Ryż z tofu i kurkumą w sosie słodko-kwaśnym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2064
Składniki:
- 300 g tofu
- 200 ml sosu słodko-kwaśnego z ananasem
- 4 łyżki łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć do miski. Następnie rozgrzać mocno oliwę z oliwek na patelni i dodać do niej pokrojone na kawałki tofu. Tofu oprószyć kurkumą oraz szczyptą soli i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do ryżu w misce. Wszystko polać sosem słodko-kwaśnym z ananasem i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)