Ryż z selerem, szczypiorkiem i mentaiko

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1613
Ryż z selerem, szczypiorkiem i mentaiko
fot. jetalone / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 łyżka sezamu
  • pęczek szczypiorku
  • Na mentaiko:
  • 40 g ikry z łososia
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej czerwonej papryki chili

Opis przygotowania:

Przygotować mentaiko: ikrę z łososia przełożyć do miski, zalać ją sosem sojowym, zasypać mieloną papryka chili, wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i odcisnąć z nadmiaru sosu. Warzywa umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Seler oraz szczypiorek pokroić drobno, podsmażyć na rozgrzanej oliwie na patelni i dodać do ryżu na talerzu wraz z przygotowanym przygotowany wcześniej mentaiko. Następnie sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, smażyć go przez 40 sekund na średnim ogniu i posypać nim potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów