Ryż z selerem, szczypiorkiem i mentaiko
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1798
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 łyżka sezamu
- pęczek szczypiorku
- Na mentaiko:
- 40 g ikry z łososia
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej czerwonej papryki chili
Opis przygotowania:
Przygotować mentaiko: ikrę z łososia przełożyć do miski, zalać ją sosem sojowym, zasypać mieloną papryka chili, wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i odcisnąć z nadmiaru sosu. Warzywa umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Seler oraz szczypiorek pokroić drobno, podsmażyć na rozgrzanej oliwie na patelni i dodać do ryżu na talerzu wraz z przygotowanym przygotowany wcześniej mentaiko. Następnie sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, smażyć go przez 40 sekund na średnim ogniu i posypać nim potrawę.
Komentarze (0)