Ryż z boczkiem i szczypiorkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1825
Składniki:
- 400 g wędzonego boczku
- 1 szklanka ryżu
- 1 szalotka
- 1 pęczek drobnego szczypiorku
- sól
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Szalotkę obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Następnie boczek wędzony pokroić w dużą kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać ugotowany wcześniej ryż, dobrze wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem oraz szalotką.
Komentarze (0)