Ryż z selerem i pietruszką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2136
Ryż z selerem i pietruszką
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 g kleistego ryżu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz ryż opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Następnie ryż przesypać do rondla, zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować go. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i lekko zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone w kostkę łodygi selera naciowego. Oba składniki smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego ugotowany wcześniej ryż oraz pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki. Całość dokładnie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty bez przykrycia. Następnie smażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów