Ryż z selerem i pietruszką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2377
Składniki:
- 200 g kleistego ryżu
- 3 łyżki oleju
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz ryż opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Następnie ryż przesypać do rondla, zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować go. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i lekko zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone w kostkę łodygi selera naciowego. Oba składniki smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego ugotowany wcześniej ryż oraz pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki. Całość dokładnie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty bez przykrycia. Następnie smażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)