Ryż z czerwoną kapustą i selerem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1279
Ryż z czerwoną kapustą i selerem
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g ryżu kleistego
  • 2 łyżki solu cytrynowego
  • 1 duży seler
  • 1 polowa czerwonej kapusty
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej do głębokiego smażenia
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę czerwona pokroić na małe kawałki, przełożyć je do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu odcedzić, skropić sokiem cytrynowym, oprószyć mielonym czarnym pieprzem, cukrem, dobrze wymieszać i wyłożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać do rondla, następnie zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i dodać do kapusty na talerzu. Seler obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki i zrumienić go w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni, na średnim ogniu. Gotowy ściągnąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu, doprawić do smaku szczyptą soli i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów