Ryż z czerwoną kapustą i selerem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1365
Składniki:
- 200 g ryżu kleistego
- 2 łyżki solu cytrynowego
- 1 duży seler
- 1 polowa czerwonej kapusty
- 1 łyżeczka cukru
- olej do głębokiego smażenia
- szczypta czarnego mielonego pieprzu
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę czerwona pokroić na małe kawałki, przełożyć je do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu odcedzić, skropić sokiem cytrynowym, oprószyć mielonym czarnym pieprzem, cukrem, dobrze wymieszać i wyłożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać do rondla, następnie zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i dodać do kapusty na talerzu. Seler obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki i zrumienić go w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni, na średnim ogniu. Gotowy ściągnąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu, doprawić do smaku szczyptą soli i dodać do całości.
Komentarze (0)