Ryż z dynią, marchewką i papryką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3700
Ryż z dynią, marchewką i papryką
fot. miikkahoo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 2 papryki czerwone chili
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki zielonego groszku z zalewy
  • 1 mała dynia
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka cukru
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, ugotować w 2 szklankach lekko osolonej wody, odcedzić i wyłożyć na talerz. Dynię i marchew umyć i osączyć z wody. Dynię obrać ze skóry i usunąć nasiona, a miąższ pokroić w kostkę. Następnie zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na pół miękko. Marchew pokroić w kostkę, ugotować do miękkości z 1 łyżeczką cukru, odcedzić i dodać do dyni. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego pokrojoną w plastry paprykę i podsmażyć, po czym dodać gotowane warzywa i osączony z zalewy zielony groszek. Całość doprawić do smaku przyprawami, smażyć przez 1,5 minuty i przełożyć na talerz obok ryżu. Udekorować natką pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów