Ryż z dynią, marchewką i papryką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4037
Składniki:
- 4 marchewki
- 2 papryki czerwone chili
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki zielonego groszku z zalewy
- 1 mała dynia
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżeczka cukru
- natka pietruszki
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, ugotować w 2 szklankach lekko osolonej wody, odcedzić i wyłożyć na talerz. Dynię i marchew umyć i osączyć z wody. Dynię obrać ze skóry i usunąć nasiona, a miąższ pokroić w kostkę. Następnie zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na pół miękko. Marchew pokroić w kostkę, ugotować do miękkości z 1 łyżeczką cukru, odcedzić i dodać do dyni. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego pokrojoną w plastry paprykę i podsmażyć, po czym dodać gotowane warzywa i osączony z zalewy zielony groszek. Całość doprawić do smaku przyprawami, smażyć przez 1,5 minuty i przełożyć na talerz obok ryżu. Udekorować natką pietruszki.
Komentarze (0)