Dynia zapiekana z serem i bagietką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 543
Składniki:
- 2 małe dynie
- 2 bagietki
- 1 szklanka startego sera ementaler
- 1 szklanka startego sera gruyère
- 2 bagietki czosnkowe
- 1 szklanka śmietany 18%
- 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
- 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Dynie umyć, odsączyć z wody, przekroić ją w górnej części i wydrążyć z niej środek. Bagietkę podzielić na połowy. Jedną połowę bagietki pokroić w cienkie kromki, drugą zaś pokroić w kostkę. Pokrojone bagietki przełożyć razem na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika. Pokrojoną bagietkę przełożyć do wydrążonej dyni. Śmietanę zmieszać w misce z oba startymi serami, miodem, startą gałką muszkatołową oraz szczyptą soli, a po zmieszaniu przelać do dyni z bagietką. Zalaną dynię nakryć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości dyni. Po upieczeniu wszystko wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć kromkami z bagietki.
Komentarze (0)