Dynia zapiekana z serem i bagietką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 543
Dynia zapiekana z serem i bagietką
fot. joyosity (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 małe dynie
  • 2 bagietki
  • 1 szklanka startego sera ementaler
  • 1 szklanka startego sera gruyère
  • 2 bagietki czosnkowe
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
  • 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Dynie umyć, odsączyć z wody, przekroić ją w górnej części i wydrążyć z niej środek. Bagietkę podzielić na połowy. Jedną połowę bagietki pokroić w cienkie kromki, drugą zaś pokroić w kostkę. Pokrojone bagietki przełożyć razem na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika. Pokrojoną bagietkę przełożyć do wydrążonej dyni. Śmietanę zmieszać w misce z oba startymi serami, miodem, startą gałką muszkatołową oraz szczyptą soli, a po zmieszaniu przelać do dyni z bagietką. Zalaną dynię nakryć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości dyni. Po upieczeniu wszystko wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć kromkami z bagietki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów