Pierogi z mięsem i porem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1720
Pierogi z mięsem i porem
fot. BBTree2012 (elements.envato.com)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • Farsz:
  • 400 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 biały por
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • Ponadto:
  • 200 ml sosu słodko kwaśnego chili
  • 1 łyżka oleju
  • pęczek szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej ciepłą wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i wyciąć w nim szklanką krążki.

Przygotować farsz: mięso przełożyć do miski. Por umyć, odsączyć z wody, pokroić drobno i dodać do mięsa w misce. Wbić do tego jajko, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i łyżką nałożyć to na wycięte krążki z ciasta.

Całość zlepić ręcznie, wrzucić do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody z olejem i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie pierogi odcedzić, wyłożyć talerz, posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i podawać z sosem chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów