Pierogi z mięsem i porem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1720
Składniki:
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- Farsz:
- 400 g mielonego mięsa drobiowego
- 1 biały por
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
- pieprz czarny mielony
- sól
- Ponadto:
- 200 ml sosu słodko kwaśnego chili
- 1 łyżka oleju
- pęczek szczypiorku
- sól
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej ciepłą wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i wyciąć w nim szklanką krążki.
Przygotować farsz: mięso przełożyć do miski. Por umyć, odsączyć z wody, pokroić drobno i dodać do mięsa w misce. Wbić do tego jajko, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i łyżką nałożyć to na wycięte krążki z ciasta.
Całość zlepić ręcznie, wrzucić do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody z olejem i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie pierogi odcedzić, wyłożyć talerz, posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i podawać z sosem chili.
Przygotować farsz: mięso przełożyć do miski. Por umyć, odsączyć z wody, pokroić drobno i dodać do mięsa w misce. Wbić do tego jajko, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i łyżką nałożyć to na wycięte krążki z ciasta.
Całość zlepić ręcznie, wrzucić do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody z olejem i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie pierogi odcedzić, wyłożyć talerz, posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i podawać z sosem chili.
Komentarze (0)