Ryż z marchewką i kapustą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 543
Składniki:
- 250 g kleistego ryżu
- 4 liście czerwonej kapusty
- 2 marchewki
- sól
- świeża mięta do dekoracji
Opis przygotowania:
Marchew, miętę oraz liście kapusty umyć i odsączyć z wody. Kapustę pokroić w cienkie plastry, wrzucić ją do 1 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować ją do miękkości. Po ugotowaniu kapustę odcedzić i przełożyć do miski. Marchew obrać ze skóry, wrzucić do kolejnego rondla, zalać ją wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić, pokroić w cienkie plastry i dodać do kapusty. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego ryżu dodać ugotowaną wcześniej marchew z kapustą. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Gotowe danie udekorować świeżą mięta.
Komentarze (0)