Ryż z marchewką i kapustą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 572
Ryż z marchewką i kapustą
fot. goinyk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 250 g kleistego ryżu
  • 4 liście czerwonej kapusty
  • 2 marchewki
  • sól
  • świeża mięta do dekoracji

Opis przygotowania:

Marchew, miętę oraz liście kapusty umyć i odsączyć z wody. Kapustę pokroić w cienkie plastry, wrzucić ją do 1 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować ją do miękkości. Po ugotowaniu kapustę odcedzić i przełożyć do miski. Marchew obrać ze skóry, wrzucić do kolejnego rondla, zalać ją wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić, pokroić w cienkie plastry i dodać do kapusty. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego ryżu dodać ugotowaną wcześniej marchew z kapustą. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Gotowe danie udekorować świeżą mięta.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów