Dorsz pieczony z winem, marchewką i porem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3633
Składniki:
- 50 ml białego wina wytrawnego
- 4 filety mrożone z dorsza
- 4 łyżki masła
- 4 marchewki
- 2 małe pory
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 1 skórka z cytryny
- 1 łyżeczka przypraw do ryb
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Pory pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki. Skórkę z cytryny sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i pokroić na kawałki. Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania, wyłożonego folią aluminiową. Następnie oprószyć je szczyptą soli i zalać winem wytrawnym. Filety z dorsza rozmrozić, umyć, osaczyć z wody oprószyć pieprzem, solą, przyprawą do ryb i dodać do pokrojonych warzyw. Na rybę wyłożyć masło. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 250°C i piec do miękkości. Gotową potrawę wyciągnąć z piekarnika oraz folii i wyłożyć na talerz. Przed podaniem całość posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)