Dorsz pieczony z winem, marchewką i porem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3407
Dorsz pieczony z winem, marchewką i porem
fot. thebittenword.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 50 ml białego wina wytrawnego
  • 4 filety mrożone z dorsza
  • 4 łyżki masła
  • 4 marchewki
  • 2 małe pory
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka przypraw do ryb
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Pory pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki. Skórkę z cytryny sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i pokroić na kawałki. Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania, wyłożonego folią aluminiową. Następnie oprószyć je szczyptą soli i zalać winem wytrawnym. Filety z dorsza rozmrozić, umyć, osaczyć z wody oprószyć pieprzem, solą, przyprawą do ryb i dodać do pokrojonych warzyw. Na rybę wyłożyć masło. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 250°C i piec do miękkości. Gotową potrawę wyciągnąć z piekarnika oraz folii i wyłożyć na talerz. Przed podaniem całość posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów