Ryż z poledwicą, warzywami i smażonym jajkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1170
Składniki:
- 300 g wędzonej polędwicy wieprzowej
- 200 g zielonego groszku w zalewie
- 200 g kapusty kiszonej
- 3 jajka
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- zielona natka selera
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Kapustę kiszoną przelać wrzącą wodą na sicie i osączyć z jej nadmiaru. Natkę selera umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Polędwicę wieprzową pokroić na małe kawałki i lekko ją zrumienić na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną wcześniej cebulę i zeszklić ją na średnim ogniu. Potem dodać do tego kapustę kiszoną. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wsypać mielony kminek, majeranek, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie dodać do tego ugotowany ryż i odcedzony z zalewy groszek zielony. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć przez kolejne 2 minuty pod przykryciem. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Jedno jajko wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać mąkę. Dwa pozostałe jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać je ze skorupek, namoczyć w roztrzepanym jajku, a potem obtoczyć mąką. Obtoczone mąką jajka włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć je na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z oleju i dodać do potrawy.
Komentarze (0)