Ryż z poledwicą, warzywami i smażonym jajkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1170
Ryż z poledwicą, warzywami i smażonym jajkiem
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g wędzonej polędwicy wieprzowej
  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 3 jajka
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • zielona natka selera
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Kapustę kiszoną przelać wrzącą wodą na sicie i osączyć z jej nadmiaru. Natkę selera umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Polędwicę wieprzową pokroić na małe kawałki i lekko ją zrumienić na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną wcześniej cebulę i zeszklić ją na średnim ogniu. Potem dodać do tego kapustę kiszoną. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wsypać mielony kminek, majeranek, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie dodać do tego ugotowany ryż i odcedzony z zalewy groszek zielony. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć przez kolejne 2 minuty pod przykryciem. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Jedno jajko wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać mąkę. Dwa pozostałe jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać je ze skorupek, namoczyć w roztrzepanym jajku, a potem obtoczyć mąką. Obtoczone mąką jajka włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć je na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z oleju i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów