Ryż z warzywami, kiełbasą i polędwicą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2164
Ryż z warzywami, kiełbasą i polędwicą
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g polędwicy wieprzowej
  • 20 g kiełbasy śląskiej
  • 20 g zielonej fasolki szparagowej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 seler
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Dymkę obrać ze skóry i razem ze szczypiorkiem pokroić drobno. Seler obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Fasolkę z pokrojonym selerem zalać lekko osolona wodą, ugotować do miękkości i odcedzić. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną polędwice oraz kiełbasę, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Potem do smażonego mięsa dodać ugotowaną wcześniej fasolę i pozostałe, pokrojone warzywa. Wymieszać i smażyć przez kolejne 2 minuty pod przykryciem. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do ryżu. Całość posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów