Ryż z warzywami, kiełbasą i polędwicą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2164
Składniki:
- 30 g polędwicy wieprzowej
- 20 g kiełbasy śląskiej
- 20 g zielonej fasolki szparagowej
- 3 łyżki oleju
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 seler
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Dymkę obrać ze skóry i razem ze szczypiorkiem pokroić drobno. Seler obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Fasolkę z pokrojonym selerem zalać lekko osolona wodą, ugotować do miękkości i odcedzić. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną polędwice oraz kiełbasę, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Potem do smażonego mięsa dodać ugotowaną wcześniej fasolę i pozostałe, pokrojone warzywa. Wymieszać i smażyć przez kolejne 2 minuty pod przykryciem. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do ryżu. Całość posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)