Quesadilla
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2418
Składniki:
- 200 g zielonego groszku w zalewie
- 15 g żółtego sera w plastrach
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 pomidory lima
- 2 cebule
- 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
- 2 placki tortilli
- 2 ząbki czosnku
- 1 zielona papryka chili
- natka pietruszki do dekoracji
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pokroić w cienkie plastry. Pomidory pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Groszek zielony osączyć z zalewy, po czym dodać do niego obrany czosnek i zmiksować na jednolitą masę mikserem. Zmiksowane składniki doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Placki tortilli przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszcz, wysmarować je przecierem pomidorowym (resztę przecieru pozostawić do namaczania potrawy) i dodać plastry żółtego sera. Potem wyłożyć na to pokrojone na kawałki czarne oliwki i wszystko złożyć na połowę. Całość przykryć i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Dodać do tego pozostały przecier pomidorowy, zmiksowany groszek zielony, pokrojone pomidory, paprykę, cebulę i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)