Quesadilla

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2418
Quesadilla
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 15 g żółtego sera w plastrach
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 pomidory lima
  • 2 cebule
  • 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
  • 2 placki tortilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielona papryka chili
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pokroić w cienkie plastry. Pomidory pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Groszek zielony osączyć z zalewy, po czym dodać do niego obrany czosnek i zmiksować na jednolitą masę mikserem. Zmiksowane składniki doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Placki tortilli przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszcz, wysmarować je przecierem pomidorowym (resztę przecieru pozostawić do namaczania potrawy) i dodać plastry żółtego sera. Potem wyłożyć na to pokrojone na kawałki czarne oliwki i wszystko złożyć na połowę. Całość przykryć i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Dodać do tego pozostały przecier pomidorowy, zmiksowany groszek zielony, pokrojone pomidory, paprykę, cebulę i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów