Ryż z poledwicą i jajkiem w curry

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1668
Ryż z poledwicą i jajkiem w curry
fot. rhosoi / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g polędwicy wieprzowej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Polędwice wieprzową umyć i pokroić na małe kawałki. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebule obrać ze skory, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać curry, dodać pokrojoną wcześniej polędwicę wieprzową, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć pod przykryciem do miękkości mięsa. Wtedy dodać do tego ugotowany ryż, wszystko wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie całość ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i wbić do tego po jednym jajku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów