Ryż z poledwicą i jajkiem w curry
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1668
Składniki:
- 200 g polędwicy wieprzowej
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 jajka
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 łyżeczka curry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Polędwice wieprzową umyć i pokroić na małe kawałki. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebule obrać ze skory, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać curry, dodać pokrojoną wcześniej polędwicę wieprzową, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć pod przykryciem do miękkości mięsa. Wtedy dodać do tego ugotowany ryż, wszystko wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie całość ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i wbić do tego po jednym jajku.
Komentarze (0)