Grzanki ze smażonym awokado i boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2939
Składniki:
- 15 dag wędzonego boczku w plastrach
- 4 plastry sera żółtego
- 2 awokado
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 główka sałaty
- 1 pomidor
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1 słoiczek gotowego sosu czosnkowego
- sól
- pieprz
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać przekrojone w poprzek bułki i upiec grzanki. Grzanki przełożyć na talerz. Na grzanki nałożyć plastry sera oraz umytą i osączona z wody sałatę. Dodać do tego pokrojonego w plastry pomidora i czerwoną cebule. Awokado obrać ze skóry, pozbawić pestki i pokroić w grubsze plastry. Plastry awokado obtoczyć w jajku, bułce tartej z wymieszaną papryką i wrzucić na mocno rozgrzany olej na patelni. Smażyć na rumiany kolor z obu stron, po czym przełożyć na talerz. Boczek wyłożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, przypiec i wyłożyć na grzanki. Sos czosnkowy przełożyć do małej miseczki i dodać do całości na jednym talerzu.
Komentarze (0)