Grzanki ze smażonym awokado i boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2939
Grzanki ze smażonym awokado i boczkiem
fot. pointnshoot / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 dag wędzonego boczku w plastrach
  • 4 plastry sera żółtego
  • 2 awokado
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 główka sałaty
  • 1 pomidor
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 słoiczek gotowego sosu czosnkowego
  • sól
  • pieprz
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać przekrojone w poprzek bułki i upiec grzanki. Grzanki przełożyć na talerz. Na grzanki nałożyć plastry sera oraz umytą i osączona z wody sałatę. Dodać do tego pokrojonego w plastry pomidora i czerwoną cebule. Awokado obrać ze skóry, pozbawić pestki i pokroić w grubsze plastry. Plastry awokado obtoczyć w jajku, bułce tartej z wymieszaną papryką i wrzucić na mocno rozgrzany olej na patelni. Smażyć na rumiany kolor z obu stron, po czym przełożyć na talerz. Boczek wyłożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, przypiec i wyłożyć na grzanki. Sos czosnkowy przełożyć do małej miseczki i dodać do całości na jednym talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów