Prošek domowy-wino
Oceń:
(5 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 6540
Składniki:
- 50 ml soku z cytryn
- 8 l wody
- 5 g drożdży winiarskich TOKAY 22
- 3 g pożywki do drożdży Kombi
- 1,5 kg cukru
- 1 l wrzącej wody do sparzenia suszonych owoców
- 0,5 kg rodzynek sułtańskich
- 0,5 kg suszonych moreli
Opis przygotowania:
Rodzynki oraz suszone morele sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, pokroić na drobne kawałeczki i wrzucić do 10-litrowej, szklanej butli. Następnie zagotować w dużym garnku 8 l wody z cukrem, sokiem cytrynowym i pożywką do drożdży. Ppo zagotowaniu ściągnąć z ognia, dokładnie wymieszać i przestudzić do temperatury 22-25 stopni. Po osiągnięciu wymaganej temperatury wsypać do tego drożdże winiarskie, wymieszać i przelać do butli z pokrojonymi wcześniej rodzynkami i morelami. Wszystko szczelnie zakryć korkiem z rurką do win napełnioną wodą i pozostawić do zakończenia fermentacji w pokojowej temperaturze. Po zakończonej fermentacji odkorkować, przecedzić dwukrotnie przez gazę i przelać do butelek lub kieliszków. Podawać dobrze schłodzone z lodem i plastrem cytryny.
Komentarze (0)