Bakłażany z polędwicą wieprzową i orzechami w curry
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1713
Składniki:
- 400 g polędwicy wieprzowej
- 250 g orzechów nerkowca
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki curry
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz czarny mielony
- pęczek świeżej roszponki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażany przekroić na połowy i wydrążyć z nich środki. Polędwicę wieprzową pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać orzechy nerkowca i lekko je zrumienić. Dodać do tego pokrojone wcześniej mięso. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wsypać do tego curry i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do wydrążonych bakłażanów. Następnie bakłażany z zawartością włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wyciągnąć z piekarnika przełożyć na talerz, polać jogurtem naturalnym i udekorować roszponką.
Komentarze (0)