Ryż z groszkiem w curry
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1588
Składniki:
- 300 g mrożonego zielonego groszku
- 3 rzodkiewki
- 3 gałązki portulaki
- 3 łyżki masła
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Groszek zielony rozmrozić. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć go na talerz. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i wsypać do niego curry i bułkę tartą. Składniki na patelni wymieszać, po czym wsypać do nich 200 g zielonego groszku. Całość na patelni wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 3 minuty. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia i dodać do ryżu na talerzu. Pozostałe 100 g zielonego groszku przesypać do miksera, dodać do niego natkę zielonej pietruszki, wlać oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki dodać do potrawy. Wszystko udekorować gałązkami portulaki oraz pokrojoną w plastry rzodkiewką.
Komentarze (0)