Naleśniki z jabłkiem i syropem klonowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2681
Składniki:
- 150 ml syropu klonowego
- 3 jabłka Champion
- 2 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniego mleka
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, po czym miąższ pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Pokrojony miąższ zasypać cukrem i cynamonem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ze szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać letnie mleko i z całości wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Wyrobione przelewać stopniowo chochelką na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor. Usmażone przełożyć na stolnicę i wyłożyć zasypanymi wcześniej jabłkami. Całość dokładnie zawinąć, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i polać syropem klonowym.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ze szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać letnie mleko i z całości wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Wyrobione przelewać stopniowo chochelką na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor. Usmażone przełożyć na stolnicę i wyłożyć zasypanymi wcześniej jabłkami. Całość dokładnie zawinąć, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i polać syropem klonowym.
Komentarze (0)