Naleśniki z jabłkiem i syropem klonowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2681
Naleśniki z jabłkiem i syropem klonowym
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 150 ml syropu klonowego
  • 3 jabłka Champion
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, po czym miąższ pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Pokrojony miąższ zasypać cukrem i cynamonem.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ze szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać letnie mleko i z całości wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Wyrobione przelewać stopniowo chochelką na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor. Usmażone przełożyć na stolnicę i wyłożyć zasypanymi wcześniej jabłkami. Całość dokładnie zawinąć, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i polać syropem klonowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów